Helsingin Vasemmistoliiton valtuustoryhmän vastaukset Vapaa liikkuvuus -verkoston kysymyksiin

huhtikuu 15, 2010 | Kategoria: Sosiaalitoimi, Vastaukset

Vapaa –liikkuvuus –verkosto pyysi valtuustoryhmien linjauksia romanikerjäläisten kohtelussa. Verkosto tiedusteli ryhmien kantoja kahteen vaatimukseen (Vasemmistoliiton valtuustoryhmän vastaukset kysymysten perässä):

1. Kaupungin tulisi osoittaa alue, jonne ihmiset voivat luvallisesti ja maksutta leiriytyä, ja jossa ihmisille tarjotaan sähkö, vesi ja saniteettitilat?

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän vastaus:  Euroopan Unionin alueella on ihmisillä vapaa liikkumisen oikeus. EU-kansalaisella ja hänen perheenjäsenillään on oikeus vapaasti oleskella toisessa jäsenvaltiossa kolmen kuukauden ajan.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei kannata esitystä siitä, että Helsingin kaupunki perustaisi erillisiä ja maksuttomia majoittumisalueita tai –tiloja. Kaupungin on kuitenkin huolehdittava hätämajoituksesta tarvittaessa. Lisäksi Vasemmistoliiton valtuustoryhmän mielestä kaupungin alueella tulee olla romanikerjäläisten tarpeita ajatellen kohtaamispaikka, jossa on tarjolla asianmukaiset wc-, peseytymis- ja ruoanlaittotilat. Kohtaamispaikka voi olla kaupungin itsensä tai järjestön ylläpitämä. Kaupungin tulee tukea toimintaa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän mielestä romanikerjäläisten osalta on saatava aikaan kestävä ratkaisu. Valtuustoryhmä jätti 7.4.2010 valtuustoaloitteen siitä, että Helsingin sosiaalivirasto perustaisi moniammatillisen työryhmän ratkaisemaan ns. Itä-Euroopan romanikysymystä. Aloitteen mukaan työryhmään tulee kutsua viranomaisedustajien lisäksi edustus merkittävimmistä valtakunnallisista ihmisoikeusjärjestöistä, Vapaa liikkuvuus –verkostosta ja muista asiaa tuntevista virallisista ja epävirallisista järjestöistä.

2. Mikäli kaupunki ei tätä  tee, tulisi sen

A) tukea sosiaalikeskus Sataman tekemää vapaaehtoistyötä hankkimalla alueelle vessat pihalle. Käymälöiden asettamista alueelle on esittänyt myös Kiinteistöviraston tonttiosasto.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän vastaus: Jos järjestöt, kuten esim. sosiaalikeskus Satama, haluavat tarjota aluettaan majoittumiseen, tulee kaupungin tukea toimintaa hankkimalla alueelle mm. vessoja ja suihkuja. Asunnottomien tarpeisiin tarvittaisiin maksuttomia vessoja ja suihkuja Helsingissä enemmänkin.

B) olla hajottamatta yhtäkään romanien perustamaa leiriä. Euroopan syrjityintä vähemmistöä kohtaan ei tule käyttää pakkokeinoja.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän vastaus: Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastustaa pakkokeinoja. Muutoin viittaamme kahteen aiempaan vastaukseemme.

Haku

Vasemmistoliitto