Riku Ahola: Pajusen romanijahti on demokratian sekä ihmisoikeuksien polkemista.

heinäkuu 6, 2010 | Kategoria: Kannanotot, Mielipidekirjoitus, Nuoriso, Sosiaalitoimi

Pajusen työryhmän uusin veto oli varoittaa sosiaalikeskus Satamaa häädöllä, jollei sen pihalle majoittuneita romaneja karkoiteta 2.8.2010. mennessä. Sosiaalikeskuksen toimijat ovat vuodesta 2009 sallineet romanien majoittua pihamaallan koska kaupunki ei ole ollut halukas tarjoamaan minkäänlaista majoitusta heille.

Ei ole varmastikaan sattuma että tämänkaltaisia varoituksia jaellaan silloin, kun lautakunta sekä kaupunginvaltuusto ovat lomilla. Kaupunginjohtaja Pajuselta oli saapunut 18.6. käsky nuorisotoimenjohtaja Siuralalle. Käsky sisälsi ohjeet varoituksen antamiseen sosiaalikeskukselle romanien häätämistä varten. Siurala ei ollut tähän käskyyn aluksi suostunut, joten kaupunginjohtaja oli esimiesasemaansa vedoten pakottanut nuorisotoimenjohtajan varoituksen antamiseen 24.6.2010.

Surkuhupaista asiassa on se että nuorisolautakunnan rivijäsenenä en ole saanut asiasta minkäänlaista virallista tietoa virastolta tai muilta kaupungin toimihenkilöiltä. Salamyhkäisyys ja epädemokraattinen toiminta ovat leimanneet Pajusen kautta kaupunginjohtajana. Esimerkiksi kesäkuussa päätti kaupunginhallitus vastoin Pajusen esitystä hankkia sosiaalikeskus Sataman pihaan sanitaatiotilat koko kesäksi, jotta romaneilla olisi inhimillisemmät olot. Nyt kun valtuusto ja lautakunta ovat kesälomilla ei poliittisilla elimillä ole mahdollisuutta puuttua Pajusen ryhmän toimintaan ja ryhmä voi jyrätä päätöksillään demokraattisten toimielimien yli.

Pajusen toiminta romanien savustamiseksi Helsingistä on lyhytnäköistä sekä epäinhimillistä politiikkaa. Vaadin kaupunginjohtajaa perumaan päätöksensä  romanien karkoittamisesta sekä keskittämään voimansa siihen, kuinka näille ihmisille löydetään paremmat asuinolosuhteet ja kuinka heille saadaan koulutusta sekä työtä tarjottavaksi. Kerjäyskielto ja ajojahti ovat vain ihmisten ja ongelmien siirtämistä muualle. Tämän kaltainen lyhytnäköinen politiikka kostautuu tulevaisuudessa eriarvoisuuden sekä turvattomuuden muodossa. Romanit ovat varmasti haaste kaupungillemme, mutta meidän on uskallettava ottaa haaste vastaan, jotta voimme rakentaa kaupunkia, joka on mahdollisimman hyvä kaikille. Sosiaalikeskussataman toimijoita ei pidä mielestäni uhata varoituksilla. Heitä on päin vastoin tuettava yrityksissään tarjota ihmisille mahdollisuus parempaan elämään.

Riku Ahola, nuorisolautakunta

Haku

Vasemmistoliitto