Kati Peltola: Nollatulos Suomelle, miinusta kaupungille

tammikuu 26, 2012 | Kategoria: Kulttuuri, Mielipidekirjoitus

Risto Rautava, Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.), puolustaa Guggenheimin rakentamista kaupungin verorahalla, koska se toisi töitä noin 1650 – 1700 henkilötyövuotta. Hankeselvityksen käyttämä konsulttiyritys ei ota sitä mukaan hankkeen hyötyihin, koska mikä tahansa saman suuruinen rakennushanke tuottaisi saman tuloksen. Selvitysraportti antaisi hankkeen arviointiin muutenkin paljon parempaa pohjaa kuin Rautavan puheenvuoro.

Jos Helsinkiin tulisi kymmeniä tuhansia turisteja nykyistä enemmän, verotulot varmasti kasvaisivat, kun turistit maksaisivat kaupungissa käyttämistään palveluista. Selvitysraportin mukaan yksityiset elinkeinot ja valtio hyötyisivät hankkeesta taloudellisesti, mutta Helsingin veronmaksajien kustannuksella.

Raportissa ykkös- ja kakkosvaihtoehtojen vaikutukset kansantalouteen ennustetaan nollan tasolle. Selvityksen mukaan hankkeen kokonaisvaikutus nettokansantuloon olisi keskimmäisessä vaihtoehdossa 0,7 M euroa vuodessa. Kävijämäärän toteutumista epäillään perustellusti. Pienempi ykkösvaihtoehtokin on vaikea saavuttaa. Sen vaikutus nettokansantuloon arvioidaan raportissa 0,7 M euroa vuodessa negatiiviseksi. Hyvin monet 130 M investoinnit tuottaisivat saman plus miinus nolla-tuloksen pääkaupunkiseudulla.

Koko talousrasitus ja sen riskit jäävät Helsingin veronmaksajille. Kaupungin rahoitusmenot talon rakentamisesta ilmoitetaan 8 M euroksi vuodessa. Kaupunki joutuu siis kaivamaan 11,7 M lisärahaa vuodessa Guggenheimin ylläpitämiseen, jos käyttömenojen lisäys olisi raportin arvion mukainen 3,7 M euroa.

Guggenheim -säätiö saisi museon johtamisesta ja ohjelmoinnista 2 M vuodessa. Sen riskiksi jäisi vain se, että museo ei saisi hankittua sille ulkopuolista rahoitusta 30 M dollarin lisenssimaksuun 20 vuoden aikana. Mitään kustannusvastuuta amerikkalaisella säätiöllä ei ole.

Kati Peltola, kaupunginvaltuutettu, VAS
Julkaistu Helsingin Sanomissa viikolla 3/2012

Haku

Vasemmistoliitto