Riku Ahola: Nuorisolautakunta sanoi ei kilpailutuspiloteille

lokakuu 31, 2012 | Kategoria: Järjestö, Nuoriso, Palveluverkko

Mediassakin paljon keskustelua herättänyt esitys nuorisotalojen kilpailuttamisesta kaatui tiistain nuorisolautakunnassa äänin 6-3, kokoomuksen edustajien jäädessä kannattamaan esityspohjaa. Tein hylkäämisesityksen viraston esitystä vastaan, sillä se ei ollut minusta oikea tapa lähteä edistämään järjestöjen ja kaupungin välistä yhteistyötä. Esitystäni kannatti sosiaalidemokraattien edustaja.

Viraston esityksen ensimmäisenä ongelmana oli kysymys koko esityksen valmistelusta. Siitä puuttui täysin paikallisten nuorten, alueen muiden asukkaiden ja sosiaalityöntekijöiden kuuleminen. Esityslistalla ollut Tapulikaupungin nuorisotalo ja sen kilpailuttaminen aiheutti kohdallani eniten väristyksiä. Puistolan nuorisotalo radan toiselta puolen oli jo 2000-luvun alkupuolella lakkautettu ja Tapuli on alueena sosiaalisesti haastava. Olisimme ottaneet mielestäni suuren riskin salliessamme kilpailutuspilootin aloittamisen alueella. Pahimmassa tapauksessa nuoriin jo luodut luottamukselliset suhteet olisi voitu menettää.

Mielestäni nuorisotyön kehittämisen tulee olla ennen kaikkea käyttäjälähtöistä, ei säästölähtöistä. Nuorisotalojen ja järjestöjen välillä voidaan tehdä kehittävämpääkin yhteistyötä. Odotankin innolla millaisia vaihtoehtoja nyt jo kokeilussa olevat varhaisnuoriso- ja maahanmuuttajapilotit antavat. Näissä kokeiluissa järjestöt saavat nuorisotaloilta yhden iltapäivän viikossa avoimen toiminnan järjestämiseen järjestön työntekijöiden voimin. Maahanmuuttajajärjestöjen kohdalla yhteistyö toimii taasen niin, että muutamalla talolla, joissa käy paljon maahanmuuttajataustaisia nuoria, tekevät järjestöjen ja viraston työntekijät yhdessä töitä samanaikaisesti. Jo tämä käytäntö vapauttaa viraston resursseja lautakunnassamme peräänkuuluttamaan nivelvaihepudokkuuden ehkäisemiseen ja opetustoimen kanssa tehtävään tulevaisuuden yhteistyöhön. Lisäksi vastaavanlainen yhteistyö luo kontakteja järjestöjen ja kaupungin työntekijöiden välille.

Joka tapauksessa eilinen päätös oli vain yksi päätös kysymyksessä nuorisotoiminnan organisoimisesta kaupungissamme. Tarkastusvirastolta on tullut raportteja, jotka suhtautuvat erittäin kriittisesti nykyisen kaltaisiin kumppanuustalosopimuksiin kaupungin ja järjestöjen välillä. On hyvin todennäköistä, että tuleva lautakunta ja valtuusto joutuvat vielä asiaa käsittelemään. Ainakin viraston esitys nuorisotalojen kilpailutuspilooteista herätti laajan arvokeskustelun niistä rajoista, joita nuorisotyössä voidaan ylittää.

 

Haku

Vasemmistoliitto