Helsingin Vasemmisto: Translaki uudistettava

marraskuu 25, 2012 | Kategoria: Kannanotot

Helsingin Vasemmisto vaatii transihmisten ihmisoikeusten parantamista ns. translain (laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta 563/2002) pikaisella uudistuksella. Tänään, 24.11., päättyy transihmisten TransHelsinki-tapahtuma, joka järjestettiin jo 20. kerran. TransHelsinki-tapahtuman paneelikeskusteluun keskiviikkona osallistunut Vasemmiston helsinkiläinen kansanedustaja Silvia Modig vaati translain uudistamista. Tiistaina tapahtumassa puhunut tasa-arvoasioista vastaava ministeri Paavo Arhinmäki esitti, että translaki on uudistettava ihmisten itsemääräämisoikeutta ja kehollista koskemattomuutta kunnioittavalla tavalla.

Helsingin Vasemmiston piirikokous yhtyy vaatimukseen translain uudistamisesta. Ihmisoikeudet, myös oikeus saada tunnustus omalle sukupuoli-identiteetilleen, ovat luovuttamattomia ja kaikille kuuluvia. Helsingin Vasemmisto vaatii, että translaki uudistetaan siten, että sen lähtökohdaksi otetaan ihmisen oikeus määrätä itse omasta sukupuolestaan, kuten esimerkiksi Argentiinassa on jo tehty. Samalla tulee korjata lakiin nykyisin kuuluvat vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja esim. avioliiton muuttumisesta rekisteröidyksi parisuhteeksi sukupuolen tunnustamisen ehtoina. Helsingin Vasemmisto vaatii, että translain uudistamista valmisteleva työryhmä asetetaan välittömästi ja että lain valmistelussa kuullaan sukupuolivähemmistöjen
järjestöjä.

 

Haku

Vasemmistoliitto