Vesa Korkkula: Osallistuvan budjetoinnin kokeilu

helmikuu 8, 2013 | Kategoria: Budjetti, Nuoriso

vesakorkkulaEilen torstaina uusi nuorisolautakunta kokoontui ensimmäiseen varsinaiseen kokoukseensa. Opettelimme kokoussovellus Ahjon käyttöä ja esittäydyimme toisillemme. Näin ensivaikutelman perusteella lautakunnassamme vaikuttaa olevan useita hyviä tyyppejä ja uskon, että neljän seuraavan vuoden aikana saamme monta hyvää päätöstä aikaan. Tapasin myös nuorisotoimen johtajan Tommi Laition, nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikköjä ja muita virkamiehiä. Myös kaikista heistä jäi minulle todella positiivinen vaikutelma!

Torstain kokouksessa ei tehty montaa päätöstä, mutta yksi asia lämmitti mieltäni erityisesti. Päätimme toteuttaa osallistuvan budjetoinnin kokeilun Haaga-Kaarelan nuorisotyöyksikössä ja Kaakkoisessa nuorisotyöyksikössä. Tämä tarkoittaa sitä, että Kannelmäen, Malminkartanon, Haagan, Kettutien, Laajasalon ja Roihuvuoren nuorisotalojen nuoret pääsevät yhteistyössä Ruudin ydinryhmän kanssa päättämään suoraan siitä miten varoja käytetään heidän omalla alueellaan. Nuoret saavat määritellä omien tarpeidensa pohjalta, minkälaista vapaa- ja nuorisotoimialan palveluja heidän alueelleen luodaan. Osallistuvalla budjetoinnilla tuetaan nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa suoraan. Nuorisoasiainkeskuksen osallistuvan budjetoinnin toimintasuunnitelmassa todetaan mm. seuraavaa:

”Nuorisoasiainkeskuksen demokratiapilotti on oppimisprosessi demokraattisesta osallistumisesta alueen nuorille sekä nuorisoasiainkeskukselle, ja näitä kokemuksia pyritään levittämään myös muille Helsingin kaupungin hallintokunnille ja kaupunkilaisille.”

Kokeilua ei ole tarkoitettu rajattavaksi vain nuorisoasiainkeskuksen sisälle, vaan kokeilusta saatavien hyvien tulosten pohjalta on mahdollista kehittää aidosti osallistuvan demokratian muotoja myös muilla kaupungin toiminnan aloilla. Tämä on mielestäni hyvä suunta. Koska edustuksellisessa demokratiassa saattaa ihan aiheellisesti tuntua siltä, että vaikuttamisen mahdollisuuksia on niin kovin vähän ja valta on siellä jossain, voi tällainen osallistuva budjetointi hajauttaa valtaa ja osallistaa kaupunkilaisia! Tämä on aitoa demokratian lisäämistä.

Haku

Vasemmistoliitto