Sami Muttilainen: Valtuustosta 24.4.2013

huhtikuu 26, 2013 | Kategoria: Kysely, Ponnet, Rakentaminen, Valtuusto

samimuttilainenEsityslista liitteineen oli varsin muhkea tällä kertaa joten kotiläksyjä riitti, tässä snadit kuulumiset kaupungintalolta.

Valtuuston puheenjohtajan vierailu

Valtuuston puheenjohtaja Mari Puoskari kävi tapaamassa vuorostaan Vassariryhmää ennen kokouksen alkua. Visiitin tarkoituksena oli kuulla toiveita ja terveisiä. Ehdotin muun muassa seuraavia asioita: 1) Vähintään yksi valtuuston kokous vuodessa voitaisiin pitää kaupungintalon ulkopuolella eri kaupunginosissa. Samaa ehdotin itse asiassa taannoin myös kultsa –ja kirjastolautakunnan kohdalla. 2) Kyselytunti on sketsi, koska siihen reagoidaan julkisesti hyvin heikolla prosentilla, jos kysytään jotain hevimpää. Muutos enemmän eduskunnan suuntaan. 3) Tasoitettaisiin snadisti esityslistalla olevia asioita niin, ettei joissain kokouksessa esityslista ole sitä luokkaa, että listalla on katukivi ja toisessa kymmenen kaavaa ja silta päälle. Tulee pakosti fiilis, että joitain isoja asioita haluttaan stikata aallon mukana ineen.

Kyselytunti: Kampin nuoret

Vastaus kysymykseeni kuului epäsuoran suorasti ja rivien välistä apulaiskaupunginjohtaja Viljasen suusta: Stadilla ei ole fyrkkaa ja halua ottaa vastuuta Kampin nuorista. Sen sijaan se haluaa ulkoistaa skidit yksityiselle taholle. Viljanen vetosi muun muassa Walkers-nuorisokahvilaan (mainitsin kysymyksessäni jo Walkersin ja neliöiden riittämättömyyden, tämän lisäksi Walkersilta alkaa olla hillot finito). Snadisti jäi vielä hampaankoloon ja jauhettavaa, mutta puheenvuorot rajattiin, koska tiedossa oli odotetusti pitkä ilta.

Strategia

Kuten jo viime kokouksen puheessani ilmaisin, en pysty strategian takana seisomaan ja öitäni goisaamaan mikäli sen hyväksyn.  Joten jätin äänestämättä asiassa. On kuitenkin tärkeää, että vassarit pääsee budjettineuvotteluihin mukaan, muuten lopputulos voi olla vieläkin karumpaa. Valtuusto hyväksyi strategian, Koivulaakson ja Hakasen vastaehdotusta lukuun ottamatta.

Strategian ponsista

Strategian jälkeen äänestettiin ponsista. Ponsi jonka jätin strategiaan kuului ”Vaikka strategiassa mainitaan, että kokeillaan nuorten omalla vastuulla toimivia tiloja, niin nuoriso-ohjaajien henkilöstöresurssit tulee turvata.”

Se hävisi äänestyksen: Jaa 23–Ei 1–Tyhjä 56–Poissa 5

Itäkeskuksen kaava

Tornitaloja, hotelli, leffakeskus, uusi cittari, kansi Itäväylän päälle..

Kaava on hyväksytty kaupunginhallituksessa, lautakunnassa ja sitä on valmisteltu vuosia. Luettavaa ja havaintoesityksiä riitti ja se on viety loppuun. En lähtenyt uhmaamaan hanketta, enemmänkin hienosäätämään.

Tässä asioita, joita otin puheenvuorossani esiin.

On nastaa, että Itiksen ilmapiiriä halutaan kohentaa. Kansi bungaa hunajaa, joten kolehtia pitääkin kerätä hotla- ja leffakeskuksella, jota ollaan byggaamassa. Täytyy muistaa kuitenkin 45,8 miljoonan €uron investointi (jo tässä vaiheessa) ja siksi huomioon tulee ottaa myös vapaata kaupunkitilaa. Tällä hetkellä kauppakeskuksen sisällä ei ole enää paikkaa, jossa lepuuttaa hanuriaan maksutta.

Hansasilta tullaan purkamaan, joten esitin huolenaiheeni pienyrittäjien puolesta. Itiksen ”imagonvaihdoksen” myötä myös kauppakeskuksen kivijalkakaupat ovat vaarassa kadota tai kadonneet: divarit, kukkakaupat, suutarit ovat pian historiaa. Tilaa ei joko ole saatavilla, tai ne savustetaan pihalle vuokran hinnoissa.

Halusin hienosäätää kaavaa, joten jätin kaksi pontta joita Silvia komppasi.

Asiasta siis äänestettiin ja molemmat ponnet menivät läpi!

Ponsi 1:  ”Uuden rakentamisen myötä kauppakeskuksessa tulisi turvata myös vapaata, ei kaupallista tilaa alueen asukkaille.” Jaa 49–Ei 13–Tyhjä 20–Poissa 3

Ponsi 2: ”Rakennusvaiheessa tulisi huomioida myös Turunlinnantien turvallisuus. Turunlinnantie on jo nyt vaarallinen ja kaoottinen, lähellä on mm. päiväkoti ja koulu. Uusien rakennusten byggaaminen lisää liikennettä myös Turunlinnantiellä.” Jaa 43–Ei 1–Tyhjä 37–Poissa 4

Ekassa äänestyksessä vihreät, svedut ja demarit olivat takana. Oikealla oltiin jopa vastaan maksutonta kaupunkitilaa, eikä tyydytty painamaan ainoastaan tyhjää niin kuin persut ja keskusta. Lasse ja Tatu hohtivat punaisena takariviä myöten. Tokassa äänestyksessä tyhjää tuli jo vähän laajemmin, mutta asetelma oli sama. Vassarit ja Ygä kannattivat molempia, svedut edelleen pykälässä. Kristilliset komppas tokaa, mutta olivat ekaa vastaan (kaikille jotain?) Iloinen yllätys oli myös se, että sain molemmissa äänestyksissä äänen oikealta, vieläpä eri mimmeiltä. Ekassa äänestyksessä marginaali oli suurempi, mutta tokassa ponsi hyväksyttiin yhden äänen erolla!

Aika näyttää, koska hankkeeseen löytyy tarvittavat fyrkat. Oletuksena on, ettei näillä lukemilla aivan hetkeen. Eikä asia olekaan ensimmäinen kohta stadissa johon pitää satsata. Citymarket lähtenee ekana muuttumisleikkiin, kaavanmuutosta odotettiin kuin joulua ainakin yhteen aikaan. Sen myötä vedetään myös uusi kevyeen liikenteen katu samalle puolelle. Kauppakeskuksen leffateatterithan menivät aikoinaan nurin, mutta ehkä tässä on tarkoitus hiipiä tennarin jalanjäljillä. Budjaahan idässä paljon jengiä ja lisää tulee.

Metropoli-lähetekeskustelu

Pidettiin ryhmäpuheenvuorot, sen jälkeen estradi täyttyi valtuutetuista vuorotellen. Itse jätin turhan skeidanjauhamisen. Hakasen Ygä jätti palautusehdotuksen, jolle mun oli helppo antaa kannatus ja yhtyä. ”Valtuuston pitää päättää asiasta ja sitä ennen asukkaita kuullaan.” Perustelin vielä, että valtuusto on suurin päättävä elin Stadissa, ei kaupunginhallitus ja kuten todettua asukkaita tulee kuunnella.

Äänestyksessä tuli dunkkuun, Jaa 61–Ei 14–Tyhjä 3–Poissa 7

Kokous päättyi iltakymmeneltä.

Haku

Vasemmistoliitto