Silvia Modig: Stadi ei ole kaupan!

toukokuu 15, 2013 | Kategoria: Kaupunkisuunnittelu, Rakentaminen, Valtuusto

Modig_SilviaValtuusto kävi illan pisimmän keskustelun Jätkäsaaren tornihotellista. Jätkäsaaren kärkeen ehdotettiin 33-kerroksista hotellia, joka olisi muodostanut näkyvän maamerkin Helsingille sijoittuessaan aivan merenrantaan.  Valtuusto kaatoi tornin todella täpärästi 43-42 melkein neljän tunnin keskustelun jälkeen. Kannattajat näkivät tornin vetovoimaa tuovana elementtinä, joka parhaimmillaan innostaisi uusia investointeja kaupunkiimme. Myös työllisyys, 50-100 työpaikkaa, oli monella perusteluna. Vastustajat taas pitivät yksittäistä tornitaloa huonona kaupunkisuunnitteluna ja olisivat toivoneet ympäristöönsä paremmin istuvaa ratkaisua.

Vasemmistoliiton ryhmä oli ainoa yhtenäisesti äänestänyt, me vastustimme kaavaa. Emme näe, että kotikaupunkimme on kaupan kenen tahansa investoijan haluille. Helsinkiä on kehitettävä helsinkiläisten ehdoilla ja olemassa olevaa kunnioittaen. Kun tiedetään, että yli 18-kerroksinen rakennus on todella epäekologinen, ei se mielestämme edusta kestävää suunnittelua.

Nyt tehty ratkaisu palauttaa asian vanhaan suunnitelmaan, jossa hotellirakennukselle on varattu kaksi 16-kerroksista rakennusta. Tämä on mielestämme hyvä ratkaisu, saamme hotellin tuomat elinkeinovaikutukset, elinvoimaa kivijalkaliikkeisiin ja lisää majoituskapasiteettia.

On pakko kuitenkin ihmetellä niin valtuuston kuin median kiinnostusta yhteen yksittäiseen rakennukseen, joka on pitkälle myös makuasia. Samassa kokouksessa käsiteltiin muun muassa palvelusetelin vakinaistamista ja maankäyttömme ja asuntotuotantomme tilaa. Näillä kysymyksillä on paljon suurempi vaikutus ja merkitys jokaiselle helsinkiläiselle kuin yhdelläkään hotellilla, vaikka se olisi kuinka korkea. Miksi ei näistä kysymyksistä ole luettavissa viiltäviä analyyseja?

3 kommenttia aiheesta Silvia Modig: Stadi ei ole kaupan!

maija pirkkalaniemi
15.05.2013

Torjukaa myös Keski-Pasilan tornitalorumilukset! Matalampaa rakentamista, kiitos!

Gerry Birgit Ilvesheimo
17.05.2013

Pointti yli 18-kerroksisten rakennusten epäekologisuudesta on kiintoisa. Saisinko jonkin linkin aiheesta tehtyyn tutkimukseen? Olen sitä mieltä että parempi rakentaa tornitaloja kuin kaikki Helsingin lähimetsät täyteen matalampia asuintaloja, mutta lisäinformaatio aiheesta ei tee pahaa.

[…] Valtuusto 15.5. oli jännittävä spektaakkeli: kamppailu Jätkäsaaren asemakaavaan hyväksytyn (kahden) 16-kerroksisen ja (yhden) 33-kerroksisen tornin välillä päättyi lopulta yhden äänen eroon – tasatilanteessa toinen kanta olisi voittanut, koska sitä puolsi valtuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr.). Lisää aiheesta Silvian blogauksessa. […]

Haku

Vasemmistoliitto