Henrik Nyholm: Askel kohti toimivampaa joukkoliikennettä

elokuu 8, 2013 | Kategoria: Aloitteet, Liikenne, Vastaukset

henkkaHyviä uutisia! Kunnallisvaalien alla kirjoitin metroasemien varauloskäynneistä ja samalla ehdotin, että Siilitien varauloskäyntiä kokeiltaisiin päivittäisessä käytössä. Päästyäni varavaltuutetuksi ja  istumaan valtuuston helmikuiseen kokoukseen tein aloitteen “selvityksestä varauloskäyntien kausiluontoisesta käytöstä”. Nyt aloitteeni on mennyt kaupungin koneiston läpi ja pistänyt  pyöriä pyörimään.

Virasto vanhaan nihkeään tapaansa suhtautuu tähän projektiin nuivasti, mutta HKL-liikelaitoksen johtokunta päätti tänään, että “HKL laatii vuoden 2013 loppuun mennessä selvityksen Kulosaaren ja Siilitien metroasemien varauloskäyntien mahdollisesta muuttamisesta päivittäiseen kulkemiseen. Selvityksessä huomioidaan mm. asemakaavan vaikutus tilanteeseen, sisäänkäyntien turvallisuus, valvonta ja ylläpitokustannukset, tarvittavat tila- ja materiaalimuutokset sekä niiden rakentamisen kustannukset ja lisäksi arvioidaan mahdollisia vaikutuksia liityntäliikenteen ja sisäänkäynnin käyttäjämääriin.”

Saamme siis selvityksen “tulisiko tästä mitään”, kuitenkin ilman käyttäjien kokeilua, joka oli oma toiveeni aloitteen tulokseksi. Kuitenkin positiivisin mielin toivon viraston nyt kokeilevan tätä ilman aikaisempia ennakkokäsityksiään, ilman turhia kustannuslisiä ja muita temppuja – kyseessä kun on lopulta muutamasta jo valmiina olevasta kulkureitistä. Harmi, että ihmisten mielipiteet jäävät selvityksestä puuttumaan, ja tieto tästä prosessista kantautuu heille vasta, jos yhteydet todella avataan.

Mitä tulee varauloskäyntien käyttöönoton positiivisiin vaikutuksiin, ne eivät ole ajan myötä muuttuneet:

*vaihtoehtoiset reitit tulevat tutuksi, ja hädän hetkellä ovat luonnollisempia poistumisreittejä

*joukkoliikenteen käyttö helpottuu

*parhaassa tapauksessa, kuten Siilitien metroasemalla, uudet uloskäynnit vähentävät vaikeiden reittien kauttakulkua, mikä vähentäisi tapaturmia.

Kiitos aloitetta kannattaneet valtuutetut, joita oli lopulta seitsemästä eri valtuustoryhmästä sekä erityiskiitos HKL:n liikelaitoksen lautakunnan puheenjohtajalle Otso Kivekkäälle (vihr.) aktiivisesta otteestaan. Yhdessä tämä muuttuu todeksi. Mitä helpompi joukkoliikennettä on käyttää, sen parempi!

Haku

Vasemmistoliitto