Vesa Korkkula: Wammaparkin tulevaisuus vaikuttaa hyvältä

syyskuu 18, 2013 | Kategoria: Aloitteet, Vastaukset

vesakorkkulaJätin helmikuussa valtuustoaloitteen, jossa ehdotin Brahenkentän laidalla sijaitsevan Wammaparkkina tunnetun skeittipaikan virallistamista. Wammaparkissa on skeitattu 1980-luvun lopulta lähtien, mutta sillä ei ole ollut virallista skeittipuiston asemaa. Lienee jo aika pienelle tilannekatsaukselle.

Tämä teksti olkoon samalla lyhyt kuvaus siitä miten poliittinen päätöksenteko Helsingissä etenee. Jos asia kiinnostaa, kannattaa myös tutustua vastaavanlaiseen kamppailuun, jota käydään Lontoossa. Legendaarisen skeittipaikka Southbankin tulevaisuus on uhattuna ja sen säilyttämistä vastaan on noussut laaja yhteiskunnallinen liikendintä. Katso täältä lisää ja allekirjoita adressi.

Jätin Wammapark-aloitteeni kaupunginvaltuustossa 13.2.2013. Tämän jälkeen aloite kävi kevään aikana lausuntokierroksella nuorisolautakunnassa ja yleisten töiden lautakunnassa. Kummankin lautakunnan lausunnossa (linkit edellä) aloitteeseeni suhtauduttiin positiivisesti.

Lausuntokierroksen jälkeen asian eteneminen lykkääntyi kesälomien vuoksi. Ennen varsinaista valtuustokäsittelyä aloitteet käyvät kaupunginhallituksessa. Mikäli kaupunginhallituksessa kenelläkään ei ole mitään huomautettavaa aloitteesta, etenee se kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Kun aloite siis tulee kaupunginhallitukseen, on se käynyt kaupungin koko virkakoneiston läpi ja tällöin aloitteen ohessa on virkakoneiston ja lautakuntien ehdotus siitä, miten aloitteeseen tulisi suhtautua. Jos kukaan poliitikko ei kiinnitä aloitteeseen huomiota, jää virkakoneiston ehdotus voimaan, oli se sitten puoltava, kieltävä tai jotain siltä väliltä.

Aloitteeni Wammaparkin vakinaistamisesta oli saanut osakseen puoltavan kannan edellä mainittujen lautakuntien käsittelyssä. Jostain syystä, kun aloitteeni saapui kaupunginhallitukseen 16.9.2013, sen ohessa olevassa päätösehdotuksessa aloitettani ehdotettiin lykättäväksi. Päätösehdotuksessa ei varsinaisesti vastustettu Wammaparkin aseman vakinaistamista, mutta sitä ei myöskään kannatettu, vaan ehdotettiin, että asiaa tarkasteltaisiin uudelleen joskus tulevaisuudessa. Siitä että tämä mahdollinen tulevaisuuden hetki joskus koittaisi, ei ole mitään takeita. Uudellenkäsittely olisi voinut yhtä hyvin olla vuonna 2015 tai 2023. Tämä on siis byrokraattinen tapa suhtautua aloitteeseen kielteisesti. Minun tiedossani ei ole, missä kohtaa lautakuntakäsittelyiden jälkeen aloitteeseeni alettiin suhtautua kielteisesti.

Tällaisissa tapauksissa ainoa toivo on, että aloite palautetaan valmisteluun joko kaupunhallituksen tai kaupunginvaltuuston toimesta. Mikäli aloite palautetaan, se on signaali virkakoneistolle, että valmistelun lopputuloksen tulisi olla toisenlainen. Tämä toki vaatii sitä, että ehdotus palauttamisesta saa taakseen kaupunginhallituksen tai -valtuuston enemmistön – tai ettei kukaan nouse vastustamaan palauttamista.

Wammaparkin kohdalla en suoralta käsin olisi uskonut, että aloitteeni käsittelyyn palauttamiselle löytyisi välttämättä riittävästi kannatusta Vasemmistoliiton ulkopuolella. Onneksi olin väärässä. Eilen kaupunginhallituksessa asia eteni paremmin kuin osasin toivoa. Valtuustoaloitteeni palautettiin valmisteltavaksi puoluetoverini Sirpa Puhakan ja vihreiden Hannu Oskalan ehdotuksesta, jonka mukaan Brahenkentän skeittipaikka tulisi vakinaistaa.

Wammaparkin tiimoilta käydyssä keskustelussa on kannettu huolta skeittauksen aiheuttamista meluhaitoista. Skeittauksen ääniä voidaan vaimentaa esimerkiksi käyttämällä skeittilaitteiden rakentamiseen betonia, jonka valamisesta helsinkiläisillä skeittareilla on kokemusta talkootyönä tehdyn Suvilahden skeittiparkin johdosta. Melusta tuskin aiheutuu ongelmia myöskään, jos esimerkiksi rajataan puiston käyttöaikaa klo 22 illalla.

Helsingin uutiset ehti jo iloita Wammaparkin vakinaistamisesta, mutta on pidettävä mielessä, että Wammaparkin asemaa ei vielä ole vahvistettu, vaan sen vahvistaminen lykkääntyy tämän vuoden loppuun tai ensi vuoden alkuun. Vaikka mitään täysin kiveen hakattua ei ole vielä päätetty, tämä on silti hieno päivä kamppailussa Wammaparkin puolesta!

Haku

Vasemmistoliitto