Sirpa Puhakka: Guggenheim rakennettava vain yksityisellä rahalla (KU)

tammikuu 15, 2014 | Kategoria: Kaupunginhallitus, Kaupunkisuunnittelu, Kulttuuri, Rakentaminen

sirpapuhakkaJulkaistu Kansan Uutisten blogissa 15.1.2014.

*****

Helsingin kaupunginhallitus ehti hädin tuskin päättää kokoomuksen ja vihreiden johdolla tontin luovuttamisesta Guggenheimille, kun ensimmäinen roso nousi esiin.

Kokoomuslainen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ilmoitti päätöstä seuraavana päivänä, että työ- ja elinkeinoministeriö on valmis rahoittamaan arkkitehtuurikilpailua valtakunnallisen puurakentamisohjelman rahoista.

*****

Koko lobbausprojektin ajan on vakuutettu, että Guggenheim rahoittaa arkkitehtuurikilpailun. Puurakentamisen rahat eivät ole pois kaupungin rahoista. Kyse on pikkusummasta ministeriönkin rahoissa.

Asia on periaatteellinen. Olisi ollut reilua kertoa Helsingin kaupunginhallitukselle ennen päätöstä oikeaa tietoa arkkitehtuurikilpailun rahoituksesta. Ylen puoli ysin uutislähetyksessä Guggenheimin taholta viisasteltiin, että onkin koko ajan sanottu, että arkkitehtuurikilpailu voidaan rahoittaa säätiön rahoilla.

*****

Guggenheimin museohankkeesta tulee monen vuoden kestoaihe. Arkkitehtuurikilpailu ja varsinkin sen tulokset herättävät laajat intohimojen myrskyt. Museolle varattu tontti on Helsingin kaupunkikuvan kannalta vaativalla paikalla. Rakennus näkyy joka puolelle.

Yllätyksiä tulee aivan varmasti museon rakennuskustannuksista. Nyt arvioitu 130 miljoonaa euroa saattaa kasvaa useilla kymmenillä miljoonilla riippuen arkkitehtuurikilpailun tuloksista. Esimerkiksi keskustakirjasto, jossa puurakentaminen on vahva elementti, maksaa vajaa 200 miljoonaa euroa.

*****

Kuka maksaa museon rakentamiskustannukset? Guggenheim tähyää valtion ja kaupungin kukkarolle. Molempien rahat ovat tiukalla. Helsingissä on 435 miljoonan euron investointikatto, ja paineet tämän rahan käyttöön kovat. Museo ei mahdu tähän kuvioon. Myös valtion kulttuurirahat ovat rajalliset eikä helpotusta ole näkyvissä.

Vasemmistoliitto vaati jo kaupunginhallituksessa, että jo ennen tontin luovuttamista pitäisi olla rahoitussuunnitelma. Nyt tätä ei ole. Museon lopullisen rakentamispäätöksen ehtona tulee olla, että se rakennetaan yksityisellä rahalla. Silloin se tuo myös sitä mainostettua elinkeinopoliittista lisää Helsingille.

Löytyisikö suomenruotsalaisilta säätiöiltä vielä toiseen museohankkeeseen rahat? Amos Anderssonin museo Lasipalatsiin rahoitetaan suomenruotsalaisella rahalla.

*****

Lue haastatteluni Guggenheimista Kansan Uutisten verkkolehdestä.

Guggenheim oli iso lobbausvoitto. Lue.

 

Haku

Vasemmistoliitto