Silvia Modig: Tärkeitä päätöksiä

kesäkuu 4, 2014 | Kategoria: Budjetti, Energia, Opetus, Palveluverkko, Terveys, Valtuusto

Modig_SilviaValtuustossa oli käsittelyssä poikkeuksellisen monta isoa ja merkittävää asiaa.

Kouluverkkotarkastelu oli esillä Siilitien peruskoulun ja Herttoniemen ala-asteen hallinnollisen yhdistämisen muodossa. Vasemmistoliitto teki palautusesityksen, koska näemme että koko kouluverkkoa on tarkasteltava kokonaisuutena vasta syksyllä. Hävisimme esityksen, mutta emme luovu tavoitteesta.
Ensin on päästävä yhteisymmärrykseen, mihin ensi vuoden budjetti asettuu ja mitä lisäpanostuksia opetustoimeen voidaan ohjata. Vasta tämän jälkeen voidaan tehdä ratkaisut koulujen yhdistämisistä ja lakkauttamisista. Nyt lakkauttamispäätökset tullevat tiputellen yksittäisinä päätöksinä eikä valtuusto pysty tarkastelemaan kokonaisuutta. Opetustoimen resursseista ei voi päättää kvartaalitalouden ehdoilla, vaan paljon pidemmälle suuntaavalla pohdinnalla. Päätökseen vaikuttavat niin lasten määrä, koulumatkojen pituus, asukasmäärän kasvun arvio kuten myös asuinalueiden erilaiset piirteet ja tarpeet. 90-luvun laman aikaan leikattiin hyvinvoinnista ja peruspalveluista, itselläni on tästä konkreettisia muistoja itähelsinkiläisen teinin silmin. Näiden ratkaisujen vaikutukset näkyvät edelleen monen lapsuuden ystävän arjessa valitettavan negatiivisesti. Uskallan väittää, että nuo säästöt ovat tulleet tähän mennessä monin verroin kalliimmaksi korjaavien palveluiden muodossa.

Lasten ja nuorten psykiatristen palvelujen toteutumisesta käytiin pitkä keskustelu.  Samassa yhteydessä nousi esiin paljon huolta herättänyt Auroran päivystyksen tilanne. Päivystystä ei olla lakkauttamassa vaan siirtämässä uusiin tiloihin, jotta apua tarvitseva ihminen saisi kaiken tarvitsemansa hoidon helpommin. Mielenterveysongelmat tulevat harvoin yksinään: ihminen tarvitsee kokonaisvaltaista hoitoa. Myös fyysiseen vaivaan apua hakeva voi olla psykiatristen palveluiden tarpeessa. Olennaista on, minne ja miten palvelu järjestetään. Vasemmistoliitto pitää tärkeänä, että päivystykseen on hyvät julkiset yhteydet ja paikkaan on mahdollisimman matala kynnys. Uusi kohde on myös suunniteltava käyttäjän näkökulmasta niin, että se lupaa turvaa. On tärkeää,että sote-lautakunta pääsee vaikuttamaan ratkaisun yksityiskohtiin.

Isoja päätöksiä olivat myös Helsingin Energian ja Helsingin Sataman yhtiöittämiset. Tähän asti ne ovat olleet liikelaitoksia, ja esimerkiksi Helenistä kaupunki on saanut tuloa n. 200 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt toimiessaan yhtiömuodossa markkinoilla, ei vastaavaa tuloutusta enää saada. Vasemmistoliitto näkee tässä riskin mutta tarve yhtiöittämiselle tulee EU-direktiivin kautta, eikä toisenlaiselle vaihtoehdolle löytynyt lain puitteissa vaihtoehtoa.

Jotta ilta ei olisi ollut liian vakava, käsiteltiin myös valtuutettujen aloitteita. Listalla oli kokoomuksen valtuutetun aloite koulujen kasvisruokapäivän lakkauttamisesta. Keskustelu oli edelliseen farssiin verrattuna hillittyä mutta sen referointi järkeä menettämättä ei ole mahdollista. On fakta, ettei maapallon kantokyky kestä nykyisenlaista lihankulutusta: meidän on opittava lisäämään kasvisruoan osuutta ruokavaliossamme. Saimme selvityksen kasvisruokapäivän toimivuudesta kouluissa ja vastaus oli yksiselitteinen – kasvisruoan lisääminen ei ole ongelma lapsille ja nuorille. Sen sijaan ongelma on selvästi iso joillekin valtuutetuille.

Haku

Vasemmistoliitto