Vasemmistoliitolta eriävä mielipide kaupunginhallituksen Palmia-päätökseen

syyskuu 29, 2014 | Kategoria: Kaupunginhallitus, Palveluverkko

Helsingin kaupunginhallituksen vasemmistoliittolainen jäsen Sirpa Puhakka jätti eriävän mielipiteen kaupunginhallituksen kaupungin liikelaitos Palmian yhtiöittämistä koskevaan päätökseen. Eriävään mielipiteeseen yhtyivät myös Sdp:n ja perussuomalaisten kaupunginhallituksen jäsenet.

Eriävän mielipiteen mukaan “Palmia-liikelaitoksen yhtiöittämistä ei tule hyväksyä kaupunginhallituksen esittämällä tavalla, joka merkitsee nykyisen toiminnan pilkkomista osakeyhtiöön ja liikelaitokseen.

Osakeyhtiön hallinto on vähemmän avoin ja läpinäkyvä kuin liikelaitoksen. Kaupunginvaltuustolla olisi erittäin rajalliset mahdollisuudet saada tietoa ja vaikuttaa osakeyhtiön toimintaan.

Palmia-liikelaitoksen kilpailuneutraliteettilainsäädännön alainen toiminta on vähäistä eikä edellytä liikelaitoksen pilkkomista esitetyllä tavalla. Pilkkomisen seurauksena Palmia-liikelaitoksen kannattavuus on vaarassa.

Palmia-liikelaitoksen kilpailuneutraliteettilainsäädännön alainen toiminta on vähäistä, joten Palmia-liikelaitos voi joko luopua tästä toiminnasta tai yhtiöittää tämän toiminnan. Nämä vaihtoehdot tulee selvittää tavoitteena, että näiden toimintojen kannattavuus taataan ja vältytään työpaikkojen menetyksiltä.

Tässä yhteydessä ei ole tarvetta määritellä opetusviraston, sosiaali- ja terveysviraston taikka varhaiskasvatusviraston palvelujen kilpailuttamisesta. Virastojen tuottamien tukipalvelujen kilpailuttamista ei ole tarkoituksenmukaista kytkeä Palmia-ratkaisuun.

Palmia-ratkaisun yhteydessä voidaan hyväksyä ruokahuoltopalvelunkonseptin kokonaisselvityksen käynnistäminen ja toteuttaminen. Tässä yhteydessä tulee ottaa huomioon Palmia-liikelaitoksen toiminnan edellytykset kaupungin ruokahuollon toteuttamiseksi käyttäen hyväksi muun muassa jo olemassa olevaa eri toimipisteiden keittiöverkostoa.”

Helsingin Vasemmisto korostaa, että Palmian yhtiöittämisen myötä työntekijöiden asema tulee epävarmemmaksi ja saattaisi johtaa myös palkkojen alentumiseen. Vaikka henkilökunta siirtyisi yhtiöön samalla palkalla, palkanalennukset uhkaavat mahdollisesti hävittyjen kilpailutusten jälkeen. Kirjaukset tietyn työehtosopimuksen käytöstä eivät sido yhtiötä pidemmän päälle.

Lisätietoja:
Sirpa Puhakka
kaupunginhallituksen jäsen (vas.)
045 7731 3000
sirpa [dot] puhakka [at] pp2 [dot] inet [dot] fi

Haku

Vasemmistoliitto