Valtuustoryhmä: Helsingin muutettava talouspoliittista suuntaa – veroprosentin nosto 0,25 prosentilla turvaisi kriisiytyneet palvelut

lokakuu 27, 2014 | Kategoria: Budjetti, Sosiaalitoimi, Terveys, Valtuusto

Helsingin poliittiset ryhmät pääsivät sunnuntaina sopuun vuoden 2015 budjetista. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä päätti samana iltana äänestyksen jälkeen olla mukana sovussa. Päätös ei ollut ryhmälle helppo.

Vasemmistoliitto saavutti neuvotteluissa yhden tärkeimmistä tavoitteistaan, opetukseen suunniteltujen leikkauksien pienentämisen. Näin turvataan koulunkäyntiavustajien asema ja torjutaan tuntikehykseen kohdistuvat säästöt. Vasemmistoliitto turvasi jo keväällä Vihreiden ja Sdp:n kanssa raamineuvotteluiden yhteydessä  myös varhaiskasvatuksen rahoituksen riittävyyden.  Näin taataan, että päiväkotipaikkoja riittää kaupungin kasvavalle lapsimäärälle.

”Resurssoimalla varhaiskasvatukseen ja koulukäyntiavustajiin takaamme sen, että pystymme antamaan tukea tarpeeksi ajoissa. Tämä on myös sosiaalipoliittisesti tärkeä saavutus”, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo. Halu vaikuttaa siihen, että nämä tavoitteet toteutuvat, oli  Vasemmistoliitolle tärkeä syy pysyä budjettisovussa.

Samalla Vasemmistoliitto pitää Helsingin talouspoliittista suuntaa erittäin huolestuttavana. Vasemmistoliitto ajoi budjettineuvotteluissa sitä, että matalasuhdanteessa kaupunki investoisi ennen kaikkea sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tämä edellyttäisi yhden prosentin tuottavuustavoitteesta irtautumista. Lisätulojen saamiseksi ryhmä esitti veroprosentin maltillista nostamista 0,25 prosentilla. Vasemmistoliitto vaati myös, että investointikaton vaikutukset kaupungin asuntotuotantoon, korjausrakentamiseen ja muihin kaupungin kasvun kannalta tärkeisiin investointikohteisiin arvioidaan. Nämä tavoitteet eivät saaneet muilta ryhmiltä tarpeeksi kannatusta.

Vasemmistoliitto sai läpi kirjauksen, jonka perusteella valtuuston strategiatavoitteita tarkastellaan puolivälitarkastelussa kevään 2015 alussa. Vasemmistoliiton valtuustoryhmälle se tarkoittaa ennen kaikkea tuottavuustavoitteen kriittistä tarkastelua. Samassa yhteydessä käydään ryhmien väliset neuvottelut strategian toimivuudesta.

Vasemmistoliittoa huolestuttaa erityisesti Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluiden jatkuva alibudjetointi. Siitä kärsivät erityisesti heikoimmassa asemassa olevat. Pitkällä tähtäimellä peruspalveluiden heikentäminen on kaikille sekä inhimillisesti että taloudellisesti kallista.  ”Olemme vahvasti sitä mieltä, että talouspoliittista suuntaa on muutettava Helsingissä. Tuottavuuden parantaminen ei saa tapahtua palveluiden kustannuksella”, Honkasalo tähdentää. ”Mutta, me emme saa tätä muutosta aikaan yksin. Siksi satsaamme nyt siihen, että saamme vihreät ja demarit mukaan talouden suunnanmuuttamiseen.”

Lisätietoja:

Veronika Honkasalo
Kaupunginvaltuutettu
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja
puh. 040-5559409

Haku

Vasemmistoliitto