Sami “Frank” Muttilainen: Tilinpäätöksestä

kesäkuu 17, 2015 | Kategoria: Budjetti, Ryhmäpuheet, Valtuusto

frankpieniArvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut,
lähdetään faktoista.

Stadin talous oli viime vuonna yli 188 miljoonaa plussan puolella. Alibudjetointi on laitonta, mutta silti sitä harjoitetaan tässä salissa vuodesta toiseen.

Vuonna 2014 tehtiin hyvin synkkiä päätöksiä. Mielenterveystyöntekijät on ylikuormitettu ja ajetaan työuupumuksen takia itse lataamoon, jengi pakotetaan kadulle hortoilemaan pilleripurkki handussa eikä ihmisiä hoideta kondikseen. Lakkautettiin jalkautuva sosiaalityö, vaikeasti vammaisilta evättiin maksuton joukkoliikennelippu, fattatätien duuniaika menee toimeentulotukipäätösten tekemiseen eikä ihmisten saamiseen raiteilleen. Kodinhoitajien resurssit riittävät kääntämään mummon kyljeltä toiselle. Nuorisotyössä vakansseja jäädytetään ja duunareita korvataan harjoittelijoilla, samalla kun nuorisotalojen käyttöastetta tehostetaan. Sairaanhoito – nimimerkillä kahdeksan tuntia Tölikän päivystyksessä. Kaupunginjohtaja Pajunen on huolissaan lähiöiden pubiutumisesta, mutta matalan kynnyksen asukastalotoiminta ei tunnu näkyvän kaupungintalolle asti.

Arvoisa puheenjohtaja, Vasemmisto ei pystynyt hyväksymään vuoden 2014 budjettia. Esitimme silloin hyvinvointipalveluihin 19 miljoonan 480 tuhannen euron korotusta, joka ei saanut kannatusta muilta puolueilta. Stadin kokonaispotti viime vuonna oli 4,6 mrd.

Kaupunki tuotti siis käytännössä voittoa yli 188 miljoonaa.  Puhutaan katastrofirahastosta: kaupungin kassassa paalua on 921 miljoonaa.  Tällä hetkellä ilmassa on katastrofin ainekset. Irti sahattua jalkaa paikataan laastareilla. Miksei kaupunki hyödynnä vahvaa tasettaan ja käytä huomattavaa varallisuuttaan infran investointeihin ja peruspalveluiden tuottamiseen?

Osa tässä salissa tuntuu ajattelevan kaupunkia liikeyrityksenä, hyvikset taas paikkana jossa kaikki ihmiset saavat elää ja hengittää. Kaupunki tarvitsee toki tuloja toimiakseen.

Maanmyyntitavoitteiden syystä me blisataankin arvotontteja alelaarihintaan ulkomaisille sijoitusyhtiöille. On tehty järjettömiä tonttikauppoja, jotka olisivat tuottaneet saman rahan vuokratuloina yli vuosikymmenessä. Vaikka Stadi valloittaakin lisää maaperää, tää on hyvin lyhytnäköistä toimintaa. Halutaan yhtiöittää ja yksityistää ihmisten hyvinvointi: samasta rokotetusta budjetista Stadi rahoittaa yksityisiä voiton tavoittelijoita, jotka maksavat veronsa ulkomaille, vaikka sen tulisi tuottaa palvelut itse.

Tuottavuustavoite teettää saman duunin pienemmällä henkilöstöllä, jättää kaupungin hoteisiin tyhjiä kouluja ja rakennuksia, joista tilakeskus perii vuokraa. Näillä tiloilla ei kuitenkaan helpoteta ihmisten asunnottomuutta eikä niitä luovuteta kulttuurin käyttöön.

Vaikka valtio rahoittaisi osan, investointikatto estää aloittamasta rakennushankkeita, joita kasvava kaupunki tarvitsee ja luomaan työllisyyttä. Skidit ja duunarit altistetaan pyörimään sisäilmaongelmista kärsivissä kouluissa ja päiväkodeissa. Korjausvelan kasvattaminen on jatkossa kallista. Sen sijaan lainanotto korjausinvestointeihin nykyisellä nollakorkotasolla olisi järkevää. Jos korjausvelkaa ei oteta, ihmisten ja kiinteistöjen korjaaminen tulee vielä kalliimmaksi.

Tässä salissa on kuultu jos jonkin laista lätinää ja lupausta, mutta käytännön teot ovat usein kaukana niistä. Osa tuntuu olevan puolueensa vankeja, joillekin asiat ovat kauppatavaraa, kaikki eivät ilmeisen selkeästi tiedosta vastuutaan.

Perskeko, me ollaan nähty mitä te touhuatte hallituksessa, kuinka te muserratte hyvinvointiyhteiskuntaa. Vasemmistoliitto peräänkuuluttaakin punavihreää tahtotilaa ja yhteistyötä.

Demarit ja Vihreät, nyt tarvitaan samaa yhteistä linjaa kuin valtakunnan tasolla. Tässä kaupungissa ja valtuustossa me ei olla oppositiossa, me ollaan enemmistö.

Demarit ja Vihreät, boltsi on teillä…

Haku

Vasemmistoliitto