Anna Vuorjoki: Kaupunkilaisten aktiivisuus pelasti asukastalot

syyskuu 28, 2015 | Kategoria: Kaupunginhallitus, Palveluverkko, Sosiaalitoimi

20150928_144405

Pihlajamäen asukkaat puolustivat asukastaloja kaupungintalon edessä. Mukana symppaamassa kh:n varajäsen Henrik Nyholm.

Kaupunginhallitus päätti tänään, että sosiaali- ja terveysviraston alaiset asukastalot saavat jatkaa toimintaansa. Kaupunginjohtaja oli esittänyt, että nämä asukastalot siirrettäisiin järjestöjen hoidettavaksi, mutta esitys kaadettiin äänin 11-4. Asukastalojen säilyttämisen puolesta äänestivät kaikki paitsi kokoomus.

Asukastaloissa on tarjolla esimerkiksi harrastuskerhoja, edullista lounasta ja matalan kynnyksen sosiaaliohjausta. Toimintaa koordinoivat kaupungin sosiaaliohjaajat, mutta sen toteuttavat asukkaat, paikalliset yhdistykset ja työllistetyt. Erilaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset tutustuvat taloilla toisiinsa, ja monet työttömät ja yksinäiset ovat löytäneet asukastaloista itselleen yhteisön, johon kuulua. Olen kuullut useammankin ihmisen sanovan, että asukastalo on vaikeassa tilanteessa pelastanut heidän elämänsä.

Asukastalot ovatkin erinomainen esimerkki yhteisöllisestä sosiaalityöstä. Sitä ei tehdä perinteiseen tapaan sosiaalitoimiston vastaanottohuoneessa, vaan sosiaaliohjaajan tehtävä on mennä ihmisten pariin ja auttaa heitä tukemaan toisiaan. Vaikeassa elämäntilanteessa olevat ihmiset eivät joudu seikkailemaan kaupungin byrokratiassa, vaan he voivat yksinkertaisesti tulla talolle ja saada voimaa yhteisöön kuulumisesta. Tällaisella työllä saadaan vaikutettua ihmisten hyvinvointiin, terveyteen ja jopa työllistymiseen niin halvalla, että sen lopettaminen olisi ollut taloudellisestikin järjetöntä. Pikemminkin juuri tämänkaltaista yhteisöllistä työtä tarvitaan lisää.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmälle kaupunginhallituksen päätös oli tärkeä poliittinen voitto, koska olemme tehneet paljon töitä asukastalojen puolesta, muun muassa ryhmäaloitteen kaupunginvaltuustossa. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa olemme vaatineet talojen työntekijöiden ja käyttäjien kuulemista ennen kuin talojen kohtalosta päätetään.

Silti suurin ansio tästä onnistumisesta kuuluu asukastaloaktiiveille, jotka ovat kahden vuoden ajan koonneet lähetystöjä, kirjoittaneet talojen merkityksestä, järjestäneet tilaisuuksia, kierrättäneet poliitikkoja asukastaloilla ja uskaltaneet kertoa aidosti ja vilpittömästi siitä, mitä asukastalot ovat juuri heille merkinneet. Uskon, että juuri tämän sinnikkään työn ansiosta suurin osa poliittisista ryhmistä lopulta ymmärsi, mikä merkitys kaupungin omilla asukastaloilla on. Kiitos hienoille kaupunkilaisillemme siitä!

 

Haku

Vasemmistoliitto