Dan Koivulaakso: Helsingin Bussiliikenne oy:n myyminen järjetöntä liiketoimintaa

lokakuu 21, 2015 | Kategoria: Liikenne, Ponnet, Valtuusto

Dan KoivulaaksoHelsingin Vasemmiston valtuustoryhmän mielestä Helsingin Bussiliikenteen myyminen Koiviston Autolle kiteyttää kilpailuttamiseen liittyviä ongelmia. Valtavat alaskirjoitukset ja 15 miljoonan lainojen ottaminen vastuullemme 10 miljoonan käteissuoritusta vastaan ei tietenkään ole hyvää liiketoimintaa.

Päätös kilpailuttaa bussiliikenne on tarkoittanut, että suuryritykset ovat nyt hintakilpailleet kaupungin pois markkinoilta. Jatkossa ei ole mitään takeita, etteivätkö yritykset jaa markkinoita keskenään ja hinnat karkaa pilviin. Vasemmistoliitto varoitti tästä jo kilpailutus- ja yhtiöittämispäätösten yhteydessä 10 vuotta sitten.

Jatkuvan kilpailutuksen seurauksena Helsingin linja-autonkuljettajat ovat joutuneet enemmän tai vähemmän jatkuvien yt-neuvotteluiden uhreiksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuljettajat kokevat henkisen kuormittavuuden kasvaneen ja terveytensä kärsineen jatkuvasta kilpailusta.

Ei ole mitään estettä järjestää bussiliikennettä omana toimintana ilman kilpailutusta. Esimerkiksi Tampereella ja Turussa bussiliikenne on säilytetty osittain kaupungin omana toimintana, eikä valtuustoryhmän mielestä kilpailutus olisi ollut nytkään välttämätön. Tässä yhteydessä oli selvää jo ennen kokousta, että tämä ei ole valtuuston enemmistön tahto.

Kaupunginvaltuusto päätti bussiliikenteen myynnistä kokouksessaan keskiviikkona 21.10. Esitin kokouksessa seuraavan ponnen, jonka valtuusto hyväksyi.

”Hyväksyessään päätösesityksen kaupunginvaltuusto edellyttää kattavan kokonaisselvityksen laatimisesta bussiliikenteen kilpailutuksen 2005-2015 vaikutuksista kaupunkikonsernin talouteen, henkilöstön työehtoihin ja ympäristöystävällisempien vähäpäästöisempien bussien käyttöönottoon. Selvityksessä on huomioitava paitsi liikennöinnin hinta myös itse kilpailutusprosessin kustannukset sekä muut yhteiskuntataloudelliset seikat kuten (, mutta ei rajoittuen näihin) kielteinen vaikutus bussikuljettajien terveyteen (Kangasniemi & Lehto Talous & Yhteiskunta 3/2015), verovaikutukset ja kaupungin tappiot liiketoiminnasta.”

Haku

Vasemmistoliitto