Vesa Korkkula: Potilastietoja ei saa siirtää EU-alueen ulkopuolelle Yhdysvaltoihin

joulukuu 2, 2015 | Kategoria: Sosiaalitoimi, Terveys, Valtuusto

vesapieniJos yksityisyydensuoja, Edward Snowden ja NSA:n skandaali kiinnostavat, kannattaa perehtyä tänään kaupunginvaltuustossa käytyyn tietosuojakeskusteluun Helsinkikanavan tallenteella. Myös minä osallistuin keskusteluun lyhyesti sen loppupuolella, koska mielestäni on äärimmäisen tärkeätä, että asiakas- ja potilastietoja ei siirretä EU-alueen ulkopuolelle Yhdysvaltoihin.

Keskustelu oli äärimmäisen vakava, koska 6.10.2015 jälkeen on Schrems-jutun ratkaisun takia tapahtunut paljon tietosuojakysymyksen suhteen. Jos asia ei ole tuttu, kannattaa lukea esimerkiksi tämä juttu asiasta.

Kysymys tietoturvasta ja vakoilusta kytkeytyy myös Helsingin kaupunkiin. Helsinki nimittäin tarvitsee uuden potilastietojärjestelmän, joka on toimiva ja takaa ihmisten yksityisyydensuojan. Nyt tässä hankkeessa on mukana yhdysvaltalainen Epic Systems Corporation, joka on tehnyt tarjouksen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisestä asiakas- ja potilastietojärjestelmän rakentamisesta Helsingille. Mittaluokka on hankkeen rakentamisen ja ylläpidon osalta satoja miljoonia euroja kymmenen vuoden aikavälillä.

Ongelman ydin on se, että Epic Systems Corporation on yhdysvaltalainen yritys. Yhdysvaltalaisuus sinällään ei ole mikään ongelma. Ongelma on se, että Yhdysvaltain lait eivät takaa suomalaisille potilastiedoille riittävää yksityisyydensuojaa. Käsittääkseni Yhdysvaltain lait antavat Yhdysvaltain viranomaisille rajoittamattoman vallan sorkkia kaikkia potilastietojamme ja tätä en voi hyväksyä. Tässä vaiheessa lienee oikea hetki kiittää vielä kerran Edward Snowdenia hänen tekemistään NSA:ta koskevista paljastuksista!

Globaalin epävarman tilanteen johdosta pitää nyt painaa jarrua ja luoda toimiva potilastietojärjestelmä, joka samaan aikaan takaa kunnollisen tietoturvan. Huono tietoturva tekee potilastiedoista potentiaalista kauppatavaraa, joka on viime kädessä vain globaalien suuryritysten etu, ei yhdenkään yksittäisen kansalaisen.

Tämän takia äänestin SKP:n Yrjö Hakasen tekemää ponsiesitystä, joka kuului seuraavasti:

”Kaupunginvaltuusto edellyttää, että samalla kun valtuusto päättää takauksesta, se edellyttää takauksen ehtoihin liittyen, että kaupunginhallitus selvittää miten ennen mahdollista Apotti-hankintasopimuksen allekirjoittamista voidaan varmistaa, että asiakas- ja potilastietoja ei siirretä EU-alueen ulkopuolelle Yhdysvaltoihin.”

Kyse oli siis Oy Apotti Ab:lle myönnetystä 82 miljoonan euron kaupungin omavelkaisesta takauksesta osana yhtiön yhteensä n. 202 milj. euron suuruista rahoitusjärjestelyä. Periaatteessa päätös ei ollut ”sisällöllinen” ja siten tietojen luovutusta koskeva, mutta viime kädessä kaikki joka tapauksessa kytkeytyy yhteen ja siksi nyt piti toimia.

Onneksi Hakasen ponsiesitys meni läpi! Käsittämätöntä oli, että kaikki eivät äänestäneet sen puolesta. Ohessa olevasta kartasta voit katsoa tarkemman äänestystuloksen.

apotti

Haku

Vasemmistoliitto