Vesa Korkkula: Sähkönsiirtopainajainen käy toteen

helmikuu 1, 2016 | Kategoria: Energia

vesapieniTässä näemme oikeistolaisen talous- ja energiapolitiikan ytimen.

Valtion enemmistöomistuksessa oleva energiayhtiö Fortum myi sähkönsiirrosta vastaavan yhtiönsä Carunan vuonna 2014 pääomasijoittajille. Kyse oli silloisen hallituksen poliittisesta päätöksestä. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ainoastaan Paavo Arhinmäki vastusti myyntiä.

Carunan liikevoitto oli vuonna 2014 yli 50 miljoonaa euroa. Yhteisöveroa se maksoi liikevoitosta vain 1,6 prosenttia eli vähän yli 800 000 euroa. Nyt Suomen suurin verkkoyhtiö Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja vajaan kolmanneksen nykyisistä siirtohinnoista.

Väännetään vielä kerran rautalangasta, mistä tässä on kysymys. Oikeistolaisen talouspolitiikan takia me kaikki joudumme maksamaan huomattavasti nykyistä korkeampaa maksua sähkön siirrosta. Samaan aikaan Carunan uusien omistajien (pääomasijoittajat ja eläkeyhtiöt) takia Suomen valtion verokertymä heikentyy ja sijoitusrahastoja hallinnoivat kapitalistit rikastuvat entisestään.

Samaan aikaan ollaan tekemässä ydinvoiman suhteen suurin piirtein maailmanhistorian kalleinta erhettä. Alun perin Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin piti maksaa noin 3 miljardia euroa, mutta rakentamisen lopullisen hinnan on arvioitu nousevan 8,5 miljardiin.

Kuvittele vastaava väärinarviointi jossain muussa asiassa,  kuten vaikka koulutuspolitiikassa. Mitä jos prosentuaalisesti vastaavansuuruinen kulujen nousu tapahtuisi jollakin naisvaltaisella alalla, kuten koulutuksessa tai terveydenhuollossa? Kyllä olisi jo kauan sitten heilunut leikkurikirves ja velkaantumista olisi kauhisteltu riittämiin! Mutta kuten kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling kaupunginvaltuuston kokouksessa 27.3.2013 (kohta 49:45 alkaen) totesi:

“Itse pidän ydinvoimaa yhtenä Jumalan antamista tavoista tuottaa energiaa. Niitä on monia muitakin tapoja, kaikki tavat ovat hänen antamiaan.”

Minun pitäisi varmaan hankkia uusi liittymä, kun ei sieltä Jumalalta ole tullut mitään viestiä tai neuvoja tähän asiaan (tai mihinkään muuhunkaan).

Valitettavasti tämä ei lopu Suomen valtion tasolle.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki yksityistää myös tuottavaa omaisuuttaan, kuten kaupungin omistuksessa olevia tontteja ja kiinteistöjä (kiinteistöistä tulee tietysti myös kuluja), yhteensä noin 100 miljoonalla eurolla vuodessa. Lisää tietoa löytyy Helsingin strategiaohjelmasta, jossa ei kylläkään mainita, että yksityistämistason olisi oltava vuodessa 100 miljoonaa euroa. Tämä se on kuitenkin käytännössä ollut viimeiset kolme vuotta. En ole valtamedioissa nähnyt tähän seikkaan kriittisesti pureutuvia artikkeleita.

Ja jotta rakas pääministerimmekin ymmärtäisi, puen asian hänen ymmärtämäänsä muotoon:

Lypsävää lehmää ei pidä tappaa.

Lisäksi valtionosuuksien tasausmaksuina Helsinki maksaa muille kunnille vuonna 2016 521 miljoonaa euroa. Ja sitten vielä joku Kirkkonummi valittaa, että uudet tuulet Helsingin liikennesuunnittelussa ovat perustuslain vastaisia!

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jätti Carunan tekemästä siirtohintojen nostosta ja veroparatiisien käytöstä kirjallisen kysymyksen 1.2.2016. Saa nähdä, mitä hallitus vastaa.

Haku

Vasemmistoliitto