Dan Koivulaakso: Laura Räty ja maan tapa

toukokuu 12, 2016 | Kategoria: Sosiaalitoimi, Terveys

Dan KoivulaaksoHelsingin kokoomuksen valtuustoryhmän ja suomalaisten terveydellä rahaa tekevän yksityisen lääkäripalvelubisneksen yhteistyö tiivistyy taas.

Juuri saapuneessa sähköpostissa Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty pyytää eroa siirtyäkseen Suomen Terveystalon palvelukseen.

Rädyn nykyinen työnantaja Helsingin kaupunki osti avoimen hankintadatan mukaan vuosina 2012-2014 kyseiseltä firmalta palveluita noin 3,5 miljoonalla eurolla. Kasvuvaraa kuitenkin piisaa sote-viraston yli 2 miljardin euron vuosibudjetissa.

Siirtymisessä Suomen suurimman kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista vastaamisesta terveyspalvelubisnekseen tavoittelemaan alati kasvavia markkinoita on lukemattomia ongelmia. Suurin ongelma on, että Rädyllä on nykyisestä työstään johtuen yksityiskohtaista sisäpiiritietoa siitä, miten kaupungin kilpailutukset toimivat ja siten etulyöntiasema pyrkimyksissä siirtää verorahoja osakkeenomistajien taskuun.

Vastaavaa hyötyä on tietysti myös hänen aiemmasta työstään sosiaali- ja terveysministerinä.
Näin taas kerran kokoomuslainen vaikuttaja siirtyy julkisen sektorin työstään hyödyntämään suhteitaan tavoitteenaan palveluiden yksityistäminen. Sosiaali- ja terveyssektorilla tämä on erityisen huolestuttavaa, sillä bisnestä tehdään ihmisten haavoittuvaisuudella ja perustarpeella, terveydellä.

Sipilän hallitus pyrkii sote-ratkaisullaan avaamaan kymmenien miljardien bisneksen, joka alistaa peruspalvelumme voitontavoittelulle. Kun talous ei muuten kasva, haetaan kasvua veronmaksajien rahoilla yksityistämällä yhteistä ja jakamalla hyöty harvojen taskuun. Tämän politiikan ongelmallisuutta lisää maan tapa, jossa poliittinen ja taloudellinen eliitti sekoittuvat ilman, että siinä nähtäisiin mitään ongelmaa.

Markkinat ovat nyt kerralla aukeamassa rytinällä. Luulisi, että myös kilpailevat yritykset pitäisivät tällaista politiikan ja talouden sekoittumista ongelmana, ellei odotettavissa olisi, että ne menevät jakoon sulle-mulle-periaatteella, esimerkiksi Laura Rädyn ystävän, kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtajan Lasse Männistön työpaikan Mehiläisen ja Terveystalon välillä.
http://www.hel.fi/…/fi/kirjoitukset/laura-raty/lammin-kiitos

Haku

Vasemmistoliitto