Riina Simonen: Stadilaiset rakastavat kaupunkifillareita

lokakuu 10, 2016 | Kategoria: Liikenne, Tekninen/yleiset työt/kiinteistö

riinaPitkä odotus on palkittu, ja helsinkiläiset sekä pääkaupungissa vierailevat turistit ovat päässeet ajelemaan kaupunkifillareilla monen vuoden tauon jälkeen. Toukokuussa lanseeratut kaupunkipyörät ovat olleet suosittuja koko kesän ja alkusyksyn ajan, ja käyttöaste on ylittänyt odotukset. Ponkaisimme suoraan eurooppalaisten kaupunkifillarisysteemien kärkijoukkoon käyttöasteen osalta.

Ilkivalta fillareita kohtaan on ollut vähäistä, eikä yksikään kulkupeli oli kadonnut. Systeemi on erilainen kuin aikaisemmassa kaupunkifillarikokeilussa 2000-luvun alussa: nyt käyttö vaati rekisteröitymistä, joten fillarin tärvelemisestä tai kadottamisesta jää kiinni. Vanha kolikkopanttijärjestelmä sen sijaan aiheutti lukuisan määrän fillarien katoamisia, eikä sellaisen systeemin ylläpitoa voi perustella veronmaksajille.

Kaupunkipyörien kuluista noin puolet on tarkoitus kattaa käyttömaksuilla ja toinen puoli sponsoroinnilla, mainostuloilla sekä veronmaksajien kukkarosta. Käyttöaste on heti alusta saakka ollut niin hyvä, että käyttömaksujen osuus on osoittautunut realistiseksi tavoitteeksi.

HKL eli Helsingin kaupungin liikennelaitos vastaa systeemistä ylätasolla, ja operaattoriksi valittiin kilpailutuksella City Bike Finland -niminen yritys kymmenen vuoden sopimuksella. Operaattori puolestaan on valinnut Alepan pääyhteistyökumppanikseen HKL:n hyväksynnällä. Keltainen väri oli päätetty jo ennen Alepan valintaa sponsoriksi: aihe herätti keskustelua keväällä.

Tällä pyöräilykaudella systeemi on ulottunut vain kaupungin ytimeen, mutta systeemiä laajennetaan koko kantakaupungin alueelle ja asemia on tulossa yhteensä noin 150 kappaletta. Nyt niitä on vasta noin kolmannes tästä määrästä, ja silti suosio on ollut huimaa. Tämä kausi päättyy lokakuun lopussa eli melko pian, ja seuraava kausi starttaa ensi vappuna.

Millaisia kokemuksia sinulla on kaupunkifillareista tältä kesältä? Saa kommentoida!

Lue myös: HS 30.9.2016: Kaupunkipyörät ovat menestys 

Haku

Vasemmistoliitto