Vesa Korkkula: Parhaat kuntalauseet top 10

marraskuu 1, 2016 | Kategoria: Kaupunginhallitus, Valtuusto

vesapieniParhaimmillaan politiikka näyttäytyy raakoina luokkaristiriitoina, aatteiden konflikteina, demokratian toteutumisena tai kamppailuna vallasta.

Yksi ajattelee, että kyse on maailman muuttamisesta paremmaksi, toiselle kaikki palautuu itsekkääseen oman edun tavoitteluun.

Taitavat poliitikot osaavat puhua hyvin ja mieleenpainuvasti, vaalikoneista etsitään parasta ehdokasta ja medioita seurataan kiimainen poliittinen kuola suusta valuen.

Viihdemaailman puolella House of Cards ja muut vastaavat sarjat sekä elokuvat keräävät paljon katsojia, eikä ihme, sillä ne ovat laadukkaita. Itse asiassa paljon sykähdyttävämpiä kuin oikea elämä.

Edustuksellisessa demokratiassa äänestetään vaaleissa puolueita ja ehdokkaita. Vaalipäivänä selviää tulos ja siitä alkaa politiikan arki, kunnes seuraava vaalispektaakkeli jälleen koittaa.

Mitä vaalien välissä tapahtuu? Suunnilleen seuraavanlaista.

Poliitikot käyvät erilaisissa kokouksissa, joissa he päättävät virkakoneiston valmistelemien esitysten pohjalta asioista. On todella harvinaista, että virkamiesten esitystä muutetaan merkittävästi tai että se hylätään.

Ja nyt päästään kiinnostavaan osioon. Minkälaista tekstiä nuo esityslistat pitävät sisällään? Onko esityslistoja kiva lukea?

Seuraava lista käsittää maaliskuun 2013 ja lokakuun 2016 väliseltä ajalta löytyneet top 10 järkyttävintä k(r)apulabyrokratiakielimongerrusta, jotka olen erilaisilta lautakuntien, kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen esityslistoilta poiminut.

Kai sitä on jonkin sortin masokisti kun tällaista lukee päivittäin. Tosin masokistihan saa jonkinlaista mielihyvää kivusta, joten lienen maailman huonoin masokisti.

Olen myös miettinyt seuraavaa. Mitä ihmisessä tapahtuu, jotta hän kykenee kirjoittamaan tällaista tekstiä ja miksi poliitikot suostuvat lukemaan tätä?

Lukekaa omalla vastuulla.

🙂

1. Nuorisolautakunnan seminaari 26.3.2013

Lautakunnalle esitellyssä powerpoint-esityksessä lukee
“Sosiaaliviraston palvelustrategiassa arvoverkon strateginen jäsennys on palvelustrategian ydin.”

2. Konsernijaoston esityslista 13.1.2014

“Konsernijaosto päättänee merkitä tiedoksi Palmia-liikelaitoksen toiminta- ja hallintomallin järjestämistä koskevan selvitystyön tilannekatsauksen.”

3. Helmikuu 2014 (en ole merkannut ylös lähdettä)

Kuntajakoselvityksen seurantaryhmän nimeämisen yhteydessä lukee
“Selvitysryhmä asettaa neuvotteluelimeksi seurantaryhmän, johon selvittäjät pyytävät
asianomaisista kaupungeista/kunnista edustajiksi valtuuston puheenjohtajan, kaupungin/kunnanhallituksen puheenjohtajan sekä kaupungin/kunnanjohtajan.”

4. Helsingin kaupungin talousarvioesitys 2015

“Kirjastojen alueellinen ja valtakunnallinen yhteistyö vahvistuu yleisten kirjastojen keskuskirjastona toimivan kaupunginkirjaston toiminnassa suunnittelukaudella esimerkkinä valtakunnallisena yhteispalveluna luettelointi.”

5. Helmikuu 2015

Eduskuntavaalikampanjoinnin koulutustilaisuudessa käy ilmi, että on olemassa Valtiovarainministeriön valtiovarainvaliokunnan terveysjaosto.

6. Toukokuu 2015, jokin asiakirja opetuslautakuntaan liittyen

“ePerusteet – palvelu on opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteiden valmistelu ja julkaisualusta, joka tarjoaa esi- ja perusopetuksen- sekä lisäopetuksen opetussuunnitelmien perusteet ja ammatillisen koulutuksen tutkintojen perusteet sähköisessä ja rakenteistetussa muodossa opetuksen ja koulutuksen järjestäjien käyttöön.”

7. Vuosi 2015, eräs saamani sähköpostiraportti

“Palmian johtokunnassa kuultiin selvitys kh:n asettaman työryhmän konsulttivetoisen keittiöverkkoselvityksen tilasta.”

8. Kaupunginvaltuusto 20.1.2016

Minulle selvisi, että on olemassa tällainen asia kuin Palveluverkon tarkastelun seurantaryhmä.

9. Talvi 2016

Eräs saamani sähköpostiviesti alkaa “Hyvä osaamisen asiantuntija…”
Melkein oksennan näppäimistölle.

10. Syksy 2016, Opetusviraston digitalisaatioon liittyvä asiakirja:

”Oppimisprosessi on ohjattu oppimistehtävin, jotka ohjaavat oppijan oppimista menetelmällisesti ja edistävät oppijan oppimisprosessia.”

”Opiskelijan osaamisen kehittymisen prosessi suunnitellaan opiskelijan osaamisen pohjalta.”

”Osaamisperusteisessa koulutuksessa oppiminen nähdään autenttisena kompetenssipohjaisena osaamisen kehittämisen prosessina”

Lähinnä tässä mietin, että miksi kyky tuottaa tällaista tekstiä ei ole karsiutunut pois luonnonvalinnan seurauksena?

Eipä tässä muuta.

Haku

Vasemmistoliitto