Henrik Nyholm: Piritori uudistuu

helmikuu 10, 2017 | Kategoria: Kaupunkisuunnittelu, Rakentaminen, Tekninen/yleiset työt/kiinteistö

Vaasanpuistikko, tunnetummin Piritori, on saanut ideasuunnitelman ja aluetta aletaan kehittämään uudella innolla. Päätimme yleisten töiden lautakunnan kokouksessa 31.1 alueelle kohdennetusta “ensiavusta”. Pakettiin kuuluu sähkönsaannin mahdollistaminen, siivousta, korjausta ja kalusteiden uusimista. Penkkejä ei kuitenkaan alueella vielä nähdä. Uudistukset ovat tässä vaiheessa pitkälti toiminnallisia. Teemme aukiolle pelisäännöt ja aukion tapahtumalupiin tullee nopeutettu käsittely tai muu helpotus.

Tähän asti toimista näkyvin on ollut HSL:n infotaulun siirto metrorakennuksen viereen avaten julkista aluetta aukiolla ennestään. Aiemmin sallimme alueelle ketteriä kioskeja, joka ovat aluetta myös tiuhaan käyttäneet. Oma toiveeni on saada ketterät kioskit käyttämään omien aggregaattien sijaan aukion sähköä, kun saamme sen sinne loppukeväästä. Sähkönsaanti mahdollistaa lisäksi myös kaikkea muuta ketterää pop-up myymälöistä keikkoihin. Aiomme myös kohentaa valaistusta aukiolla.

Ideasuunnitelmaan voi tutustua täältä. Suunnitelma ei itsessään ole vielä lupaus toteuttaa siinä olevat ehdotukset. Se kuitenkin antaa askelmerkit tulevalle ja sitoo jatkosuunnittelua.

Ensiavun jälkeen on edessä pieni odottelu muista toimijoista johtuvista syistä. Kaksi suurta tulevaa muutosta, joissa hieman kestää, ovat metroaseman sisääntulorakennuksen siirto viereisiin taloihin ja Hämeentien sporakiskojen siirron yhteydessä tehtävä metroaseman kansirakenteen peruskorjaus sekä vesieristeiden uusiminen. Sporakiskojen siirto liittyy Hämeentien katusuunnitelman toteuttamiseen, joka lähtee käyntiin Sörnäisten osalta parin vuoden päästä. Metrorakennuksen mahdollinen siirto on kuitenkin yli kuuden vuoden päässä, ellei Sörnäisten metroaseman peruskorjaukseen ryhdytä nopeammalla aikataululla.

Kalliossa sijaitseva Karhupuisto saatiin menestyksekkäästi rahoitettua yhteistoimilla asukkaiden, viranomaisten ja kaupungin kanssa kaksikymmentä vuotta sitten. Paljon on sen aikana muuttunut, mutta pysyvää muutosta ei saa seuraamatta todistetusti hyvää konseptia. Asukkaat ja Kalliossa pyörivät on pidettävä mukana suunnittelussa alusta loppuun. Kaupungin ei myöskään sovi ajatella Piritorin olevan Harjussa ainoa kunnostettava julkinen alue. Jos kaupunki ottaa asukasliikkeet ja taloyhtiöt avosylin mukaan “talkoisiin” voidaan kunnostusbudjetteja venyttää useimpiin kohteisiin ympäri kaupunkia. WIN-WIN.

Haku

Vasemmistoliitto