Sirkku Ingervo: Talousarvioaloite päiväkotien ja koulujen sisäilmakorjausten ja peruskorjausten kiirehtimiseksi

helmikuu 15, 2017 | Kategoria: Aloitteet, Budjetti, Lapset, Nuoriso, Opetus, Rakentaminen, Tekninen/yleiset työt/kiinteistö, Valtuusto

Koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat ovat kasvava ongelma ja lasten ja nuorten terveysriskien osalta aikapommi, joka pitää purkaa ajoissa.

Monissa kouluissa ja päiväkodeissa on vakavia puutteita sisäilmanlaadussa ja kiireellistä korjaustarvetta. Peruskorjaussykli on 40 vuotta. Tämä on liian pitkä aika. Korjaukset tulevat usein liian myöhään. Jo kouluja on 200 ja vuosittain noin viiden koulun korjauksiin on käytetty n. 60 miljoonaa euroa/vuosi.

8 koulun peruskorjaus vuodessa eli n. 30% lisää nykyiseen resurssiin verrattuna olisi jatkossa turvallisempi ja järkevämpi ratkaisu. Tämä maksaisi vuositasolla koulujen osalta n. 30 milj. euroa lisää.

Kunnossapidosta on kokoajan säästetty. Elinkaaren jatkamiseksi ja tilojen turvaamiseksi tehdään väliaikaisia paikkauskorjauksia, jotta saadaan varsinainen peruskorjaus siirrettyä myöhemmäksi. Tällöin korjauskustannukset nousevat entisestään. Tämä ei ole kestävää korjausrakentamista.

Terveydenhoitosektori ei osallistu vielä riittävästi sisäilmanongelmien riskinarvioon. Tämä vaikeuttaa tarpeellistenkin korjausten saamista.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että valmisteltaessa vuoden 2018 ja suunnitelmakauden budjettia varataan riittävät varat siten, että

1.Koulujen ja päiväkotien peruskorjaussykliä pyritään aikaistamaan 30 vuoteen
2. Vuositasolla koulujen ja päiväkotien sisäilmakorjauksia ja peruskorjauksia lisätään 30%
3. Terveydenhoidon ja korjausrakentamisen yhteistyötä tiivistetään

Haku

Vasemmistoliitto