Petra Malin: Suojateiden turvallisuuden puolesta

maaliskuu 1, 2017 | Kategoria: Aloitteet, Liikenne, Ponnet, Valtuusto

Politiikka on perinteisesti nähty ihanteellisesti järjen asiana jota puolustetaan järkevin argumentein. Todellisuudessa tunteet ja henkilökohtainen sitoutuminen vaikuttavat kuitenkin todella paljon politiikkaan. Nyt valtuustossa käsiteltiin asiaa, joka oli minulle henkilökohtaisesti todella tärkeä.

Viime kesänä eräät kaikkein läheisimmät ihmiseni olivat jäädä auton alle. Oli ihan muutamasta sentistä kiinni, että koko elämäni ei olisi sekunnissa muuttunut. Nyt kävi onni onnettomuudessa, ja mitään ei tapahtunut, vaikka todella läheltä piti.

Kaikilla ei valitettavasti käy sama tuuri. Suomessa kuolee joka vuosi ihmisiä suojatiellä tapahtuvissa onnettomuuksissa. Loukkaantuneita on satoja. Joka neljäs suomalainen kuski näkee, että se ei ole vakava rike, jos ei anna suojatiellä tietä jalankulkijalle.

Vaarallisilla asenteilla on vaaralliset seuraukset. Asenteisiin voidaan kuitenkin vaikuttaa valvonnalla ja kampanjoimalla suojateiden turvallisuuden puolesta. Tutkimusten mukaan kuljettajat ymmärtävät liikenneturvallisuuden merkityksen parhaiten omassa lähiympäristössään.

Tein aloitteen ja valtuustossa ponnen, että kaupunki järjestäisi kyselyn asukkaille, jossa kartoitettaisiin turvattomaksi koetut suojatiet ja että kaupunki toteuttaisi myöhemmin suojateiden turvallisuuteen liittyvän kampanjan, jossa tätä selvitystä voitaisiin hyödyntää.

Vaikka tähän asiaan liittyy minulla tunteita, sitä voidaan puolustaa myös järjellä. Helsingin poliisilaitos antoi lausunnon aloitteestani ja totesi, että mikäli tämän tyyppinen kysely toteutettaisiin, heidän olisi helpompi kohdentaa suojatievalvontaa oikeisiin paikkoihin. Tätä tietoa siis tarvitaan. Esitin, että tämä kysely voitaisiin toteuttaa ennen syksyä ja koulujen alkamista, mutta se voidaan toki tehdä myöhemminkin, jos aikataulu on liian tiukka.

Oli hienoa, että valtuuston enemmistö näki myös, että tämä asia on tärkeä. Helsinki selvittää nyt mahdollisuudet toteuttaa kysely ja kampanja suojateiden turvallisuuden puolesta.

Haku

Vasemmistoliitto