Sirkku Ingervo: Valtuustoaloite ennaltaehkäisyn vahvistamiseksi Imatran mallin mukaisesti

toukokuu 17, 2017 | Kategoria: Aloitteet, Sosiaalitoimi, Valtuusto

Tuottavuutta voidaan parantaa oikeilla päätöksillä. Imatra sai lastensuojelun menot kuriin, kun perhetyötä alettiin tehdä säännönmukaisesti kaikkien ensimmäistä lastaan odottavien kanssa 1- 5 asiakasmaksuttoman tapaamiskerran turvin. Tätä ei tehty määräaikaisena hankkeena, vaan pysyvästi perhetyöntekijöitä lisäämällä.

Jos kotikäynti kohdistuu vain tietyn asuinalueen määriteltyihin riskiperheisiin, niin tuki ei toimi ajoissa. Siksi on tärkeää, että lapsiperheiden kotipalvelun käynti toimintamuotona olisi laajemmin perheiden käytettävissä mahdollisimman varhain. Lastensuojelun tarve on perhekohtaista – ei asuinaluekohtaista. Tukea otetaan vastaan, kun se tulee ajoissa.

Helsingissä sijaishuollon menoja on yritetty saada kuriin vähentämällä laitoshoitoa ja lisäämällä perhehoitoa. Tämä ei kuitenkaan riitä vähentämään sijaishuollon tarvetta. Perheitä, jotka jaksavat jo vakavasti traumatisoituneiden sijoituttujen lasten kanssa on hyvin vähän, eikä riittävää panostusta ympärivuorokautisesti saatavaan sijaisperheiden tukeen ole tehty.

Vanhemmuuden tukeen ja ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa nykyistä varhemmin lapsiperheiden kotipalvelun ja neuvolan yhteistyötä lisäämällä esimerkiksi Imatran onnistuneen mallin mukaisesti. Näin sijoitustarve vähenee varmasti ja hyvinvointi kasvaa, niin miljoonat säästyvät.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingissä kokeillaan ns. Imatran perhetyönmallia valtuustokaudella 2017-2020 koko Helsingissä ja sen vaikutukset arvioidaan sekä tuodaan tiedoksi valtuustoon.

Haku

Vasemmistoliitto